Serem els millors veïns

Llegim allò que ens agrada.

De la mateixa manera que anem de copes amb gent que ens cau simpàtica, la majoria dels mortals llegim diaris de la nostra tendència ideològica. És clar, diuen coses que “ens agraden”. Es tracta d’una actitud molt humana que ens facilita viure en bombolles confortables. El Fa-Ser-Ruc i el Twitter són versions modernes d’aquestes bombolles. Ens fem amb la gent que ens agrada.

Així les coses, el món independentista té poca propensió a llegir, per exemple, El Periódico que sovint competeix amb La Vanguardia per veure qui és més correctament unionista.

Estem en guerra.

I en guerra cal conèixer l’enemic. En la nostra guerra sense armes cal saber què pensa i com argumenta l’enemic. Qui l’ha declarat primer i unilateralment aquesta guerra ha sigut en Rajoy quan al Cercle d’Economia va dir allò de que ja s’havia acabat l’equidistància. O estàs pel referèndum o en contra. És a dir, si no estàs amb mi, estàs contra mi. Inevitablement ens han situat en el marc mental del guerrer. Joc de suma zero, o tot o res, no hi ha negoci possible. S’abandona totalment el marc mental del comerciant on negociant les dues parts hi han de guanyar. Divorci civilitzat. I com que estem en guerra hem de llegir fora de les nostres bombolles. Llegint El Periódico hi he trobat un article molt bo d’en Toni Aira, per cert, gens unionista. Us el recomano:

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/opinio/digue-mho-cantant-sense-politics-6089953

Serem els millors veïns d’Espanya!

Si llegiu l’article del Toni Aira ho veureu molt clar. Especula hàbilment sobre com caldria fer una fictícia campanya a favor del referèndum a les Espanyes. Les seves intel·ligents observacions sobre com comunicar amb emocions (música i alegria positiva) valen realment la pena.

Fa el següent raonament: ¿Com vendre el referèndum per la independència a Espanya? ¿Com fer una campanya guanyadora per a aquesta causa, tal com marquen els cànons, en positiu? Amb una declaració d’amor, no de guerra. Ras i curt, com que ens han situat en l’escenari de guerra, la nostra millor sortida és una declaració d’amor: serem els millors amics (després de la batalla).

Més endavant afirma: Per la via emocional és com se’ns apel·la millor a la raó. Jo diria més, són molt pocs els voten amb la raó (el cap), la immensa majoria votem emocionalment (amb el cor o fins i tot amb els budells). Oi més en un referèndum!

Acaba suggerint un miniclip amb un eslògan ‘La teva veïna (Catalunya), la teva nova millor amiga”, que també m’atreveixo a millorar, jo aniria directe al gra: “Espanya, serem els teus millors veïns”.

Aquest eslògan, que a primera vista sembla adreçat als espanyols de més enllà de l’Ebre, toca positivament el cor als milions de catalans d’aquí que tenim germans, cosins, cunyats o amics per les amples terres peninsulars.

Pep Centelles i Portella

9 Juny 2017

www.portella.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s